5. De Bijbel lezen en memoriseren

VERDIEPING

Je kan de Bijbel lezen en memoriseren* dit jaar!

 

Voel je je schuldig, verslagen en teleurgesteld als je denkt aan het lezen van de Bijbel? Het is één van die activiteiten waarvan je weet dat het goed voor je is, maar dat het moeilijk is om structureel te doen - zoals bidden, sporten, eten of het goed omgaan met je geld.

 

Aan het begin van het nieuwe jaar wil ik je bemoedigen: jij kan de Bijbel lezen en memoriseren dit jaar. Je hebt er geen bovenmenselijke vaardigheden of fanatieke toewijding voor nodig om Gods Woord in je verstand en hart te printen. Voordat ik je wat suggesties geef om de Bijbel consequent te lezen, wil ik je eerst drie redenen noemen waarom christenen niet structureel de Bijbel bestuderen.

 

1. Ik heb geen tijd om de Bijbel te lezen

Ga jij slim om met de tijd die God je geeft? Om je hierop een antwoord te geven, is het handig om een tijdmanagementschema te maken, zoals je hieronder kunt zien.


Dringend

Niet dringend

Belangrijk

1. Belangrijk en urgent

- snel dichtbij en belangrijke deadlines

2. Belangrijk, maar niet dringend

- langetermijn strategieën en ontwikkeling

Niet belangrijk

3. Dringend, maar niet belangrijk

- afleidingen waar iets mee moet gebeuren

4. Niet dringend en niet belangrijk

- activiteiten die je doet wanneer je een pauze neemt van belangrijke en dringende activiteiten

Als je typisch bent, dan wil je meer tijd doorbrengen in vak 2, maar breng je het meeste tijd door in vak 1 en 3. Je laat je activiteiten bepalen door de activiteiten die dringend zijn.

 

Wanneer je je onder druk gezet voelt door dringende taken, is het verleidelijk om te ontsnappen naar de relaxtheid van vak 4. Misschien verspil je je tijd met social media, met spelletjes en nieuws over beroemdheden, wat je eigenlijk niet boeit. Social media kan een soort magneet zijn in vak 4, een magneet die je constant wegtrekt van de activiteiten die je eigenlijk zou moeten doen. Dat laatste is de reden dat managementgoeroes benadrukken dat je de belangrijke dingen eerst moet doen.

 

Voor een christen valt het lezen van de Bijbel in vak 2 - belangrijk, maar niet dringend. Ik ga de redenen om de Bijbel te lezen niet herhalen, maar ik geloof dat het onderdeel is van je dagelijkse routines als je het echt belangrijk vindt.

 

2. Ik heb geen zin om de Bijbel te lezen (en te memoriseren)

We hebben vaak geen zin om de dingen te doen die we moeten doen.

 

Kinderen hebben niet altijd zin om hun huiswerk te doen of mee te helpen in het huishouden, maar ouders proberen hun kinderen te leren om de verantwoordelijkheid te nemen voor de taken die ze moeten doen. Ouders hebben er niet altijd zin om hun kinderen op een goede manier te behandelen als ze ruzie hebben, maar toch is het begeleiden van kinderen, ook als ouders er geen zin in hebben, iets wat kenmerkend is voor een goede opvoeding. Net zoals verantwoordelijke mensen naar het werk gaan als ze er geen zin in hebben, gewoon omdat het goed is om je verantwoordelijkheid te nemen.

 

Je hebt misschien niet altijd zin om een gedisciplineerd plan te volgen om voor sporten of je opleiding, maar als je het consequent volgt, wordt het na verloop van tijd onderdeel van je routine en gaat het automatisch. Waarschijnlijk ga je er na verloop van tijd van genieten dat het lukt en ga je je ook beter voelen.

 

Het vereist discipline om iets te doen, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt. Een strategische manier om deze activiteiten aan te pakken is door gezonde routines te ontwikkelen. Dat is een manier om voor blijdschap en vreugde te vechten. Wij bestaan om God te aanbidden en Hem de eer te brengen en dat kan door blij te worden van God! We verheerlijken God het meest wanneer Hij ons het meest vervult[1]. Het memoriseren van de Bijbel is een van de rijkste manieren waarop God ons kan vervullen.

 

De belangrijkste reden om de Bijbel te lezen en te memoriseren is niet om meer informatie in onze hersenen op te stapelen. Het is een manier voor ons om van God te laten genieten. Activiteiten zoals bidden, Bijbellezen en het memoriseren Bijbelteksten zijn middelen van genade. Het zijn activiteiten die God ontworpen heeft om ons te vervullen met Hemzelf.

 

3. Ik vind het moeilijk om de Bijbel te lezen (en te memoriseren)

Weet je jouw geboortedatum? Jouw mobiele telefoonnummer? Jouw adres?

 

Er zijn feiten die je al uit je hoofd hebt geleerd. Het kan zelfs zo zijn dat je dingen hebt geleerd, zonder dat je daarvoor je best hebt gedaan - recepten die je vaak gebruikt, de statistieken van je favoriete sportteam, biografische informatie over je favoriete acteur of zanger of deuntjes van reclames die je hebt gehoord toen je kind was. God heeft jou een verbazingwekkend verstand gegeven. En jouw verstand heeft de mogelijkheid om dingen te leren.

 

Je verstand is net een spier en het leren van dingen is een mentale oefening. Leren is voor je verstand wat sporten is voor je lichaam. Leren maakt je verstand sterker, gezonder, scherper, energieker. Hoe meer je werkt aan het leren, hoe beter je erin wordt.

 

Het memoriseren van de Bijbel is hard werken, maar het is niet té hard werken. Het is mogelijk en jij kan het.

 

Hoe moet ik beginnen?

Begin klein. Soms is het beter dan niks - zelfs al ben je er maar 60 seconen op een dag mee bezig. Een marathon ren je ook niet in één dag, maar je kunt wel beginnen met een rondje te lopen.

Kies een plan wat uitvoerbaar is.

Je kunt een leesplan volgen, bijbelgedeelten die door anderen bij elkaar gezocht zijn. Je zou bijvoorbeeld de bijbelapp (https://www.bible.com/nl) kunnen gebruiken. Deze app heeft allerlei leesplannen die je alleen, maar ook samen kunt lezen. Ook is het mogelijk om teksten te markeren en te delen. Veel JV’ers hebben deze app al, dus aansluiting is zo gevonden.

Je kunt bijvoorbeeld een klein Bijbelboek uitkiezen (zoals Efeze, Filippenzen of Jakobus) of een klein gedeelte uit de Bijbel (zoals Psalm 1-2, Matheüs 5-7, Romeinen 8 of Openbaring 21-22).

Je kunt ook gedeelten kiezen die bij jou een bepaalde emotie of gedachte oproepen (bijv. verwondering, troost, ontzag) of die je helpen om een tegen een bepaalde zonde te strijden (zoals woede, angst, bitterheid, begerigheid, ongeduld, luiheid, lust, trots of wereldgelijkvormigheid).

Houd je aan het plan. Plan elke dag een (klein) moment om de Bijbel te lezen, houd dit 100 dagen vol zonder een dag te missen! Wees consequent. Het duurt gemiddeld 66 dagen om van bepaald gedrag een routinehandeling te maken.

Doe het samen met iemand anders, uit de kerk of vriendengroep. Neem je verantwoordelijkheid als met elkaar bezig bent. Moedig elkaar aan!

 

Met Gods hulp kan jij dit jaar consequent de Bijbel te lezen en te memoriseren!

 

Adieu! / Ga met God!

 

 

Origineel: Desiring God (https://www.desiringgod.org/articles/you-can-memorize-scripture-this-year)

* Toelichting op het woord 'memoriseren'

 

De titel van dit artikel dat nu op je scherm staat is: “Jij kan de Bijbel lezen en memoriseren dit jaar!” Misschien een niet heel aansprekende titel en minder bekend. Daarom een kleine toelichting op het woord, “memoriseren”. De kans is groot dat je het spelletje “memory” wel kent; een spel waarbij je goed moet onthouden waar welk plaatje ook al weer lag. En dat is ook gelijk de eerste betekenis van het woord “memoriseren”: goed onthouden, (en in dit geval:) inprenten wat er in de Bijbel staat. Dat is gelukkig niet alles!

 

Een tweede betekenis is: “met het hart leren” (https://nl.glosbe.com/en/nl/memorize). De Bijbel is geen studieboek, maar de brief van God aan ons! De Bijbel wil wat van ons en in de Bijbel kunnen wij Jezus Christus leren kennen. Dat is dus niet oppervlakkig, maar iets van het hart. De Bijbel moet wat met je doen, het mag je niet koud laten.

 

De derde strekking die het woord heeft is “gedenkwaardig”. Dit betekent zoiets als: waard om herdacht of in de herinnering bewaard te worden. (https://www.encyclo.nl/begrip/gedenkwaardig). Het Woord van God is het waard om bewaard te worden.

 

Waarschijnlijk snap je nu ook waarom er door de vertaler voor het ingewikkelde woord memoriseren is gekozen, in plaats van lezen en bestuderen. Het memoriseren van de Bijbel is veel meer dan dat: het goed onthouden, met het hart leren en de Bijbel is gedenkwaardig. De Bijbel is geen dood boek, maar een levende werkelijkheid! Lees snel het artikel als je hier meer over wilt weten!